Palvelua ja hankintaa strategisesti

* Istu tuolilla paino jakautuneena tasaisesti lantion alueelle. Ojenna ja koukista polvia vuoronperään*
 
Tiistai-iltana hallitus ja johtoryhmä piti seminaaria palvelu- ja hankintastrategiasta. Työ aloitettu jo vuonna 2005 vanhan Hämeenlinnan kaupunginhallituksen päätöksellä. Kuntarakenneuudistuksen myötä 2009 hyväksyttiin kaupunkistrategia, jonka alle palvelu- ja hankintastrategia kuuluu. Johtoryhmä tenhyt pohjatyön, jota nyt poliittinen koneisto käsitteli. Seuraavaksi asia menee valtuustoryhmien käsittelyyn, sieltä toukokuun seminaariin ja kesäkuussa kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Tähän väliin mahtuu vielä henkilöstölle ja tiedotusvälineille pidettävät esittelytilaisuudet sekä internetin välityksellä tehtävä kuntalaisten kommentointi. 
 
* Rentouta jalat. Jatka samalla liikkeellä, mutta tee se nyt molemmilla jaloilla yhtäaikaa*
 
Mihin sitten tälläistä tarvitaan? Tuleeko olemaan nippu papereita, jotka suvuvasti arkistoidaan mappiin Ö? Yksi keskeinen on palvelutuotannon avaaminen. Tällä hetkellä palveluja tuotetaan itse, niitä tuottaa kuntayhtymät, konserniyhtiöt ja säätiöt. Niitä ostetaan yksityisiltä yrityksiltä ja kolmannelta sektorilta. Osa tuotetaan yksityisten toimesta palvelusetelien tai yksityisen hoidon tuen avulla. Palveluja tuotetaan myös erillaisin avustuksin, joista suurin yksittäinen on joukkoliikenteen tuki. Tilaaja-tuottaja mallissa tilaajat tekevät hankintoja jatkuvasti muuttuvissa tilateissa. Tuottajilla mm kilpailu osaavasta henkilökunnasta tulee olemaan kovaa tulevina vuosina. Vuosina 2010 – 2015 kaupungin palveluksesta eläköityy n. 700, joka on 18% koko henkilöstöstä.
 
*Rentouta jalat. Pyöritä seuraavaksi olkapäitä hitaasti molempiin suuntiin*
 
 Kaupunki on iso toimija kentällä. Siksi oman tuotannon kehittäminen on tärkeää. Strategia on työlista virkamiehille moneksi vuodeksi eteenpäin. Sen pitää vastata toimintaympäristön tuomiin haasteisiin joita ovat kuntien talous, palveluiden laatu, työvoiman saanti sekä kilpailutuksen avaaminen niin että asiakas saa parhaan mahdollisen hyödyn kustannustehokkaasti. 
Asiapaperi sisältää paljon sanoja (esim hankintaprosessi, monituottajamalli) joita olisi hyvä avata esim. liitteenä. Lisäksi lakisääteiset palvelut olisi hyvä olla kirjattuna ylös. 
Nyt kuntalaiset ottamaan kantaa strategiapaperiin. Näin saadaan mahdollisimman tarkasti määriteltyä asiakkaiden tarpeet.
 
*Rentouta niska-hartia seutu. Pyöritä vielä päätä kahdesti molempiin suuntiin*

Kommentti artikkeliin “Palvelua ja hankintaa strategisesti”
  1. avatar Heikki Koskela sanoo:

    Moi Päivi!
    Kaupungin strategiana on ulkoistaa palvelujaan. Jos kokoomus ja demarit ovat siitä yksimielisiä, asia on Pääsiäisen pässin lihaa eli syöty. Kepun tulee osallistua asioiden fiilaukseen ilman turhia kärhämiä.
    Kiekkokuume nousee t. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php